A principis de Setembre d'enguany es compleixen 1010 anys de la mort de l'Abat Odó, tot i ser un personatge que molta gent desconeix, realment val la pena de descobrir-lo i contextualitzar-lo en l'època que va viure. De seguida ens adonarem de lo important que va ser per a les terres catalanes. Anem a veure una breu cronologia de la seva vida.
L'Abat Odó (escultura a la seva tomba)
Baró de caràcter extraordinari, un home veritablement providencial i la persona que necessitava el Monestir de Sant Cugat en aquella època. Es pot afirmar que era un home que no conegué la paraula impossible i que no donava res per perdut.
Cronologia:
Any 970 . 25 de febrer.- Primera constància que en tenim, es tracta d’un document de dona que Odó redactà en qualitat de levita i escrivà del Monestir de Sant Cugat del Vallés.
Any 985 . 28 de juny.- Les tropes de Al Mansur assetjant el Vallés. Moren l’abat Joan i onze monjos més. L’abat Odó es fa escàpol de la mort. El Monestir de Sant Cugat del Vallés (construït al segle VII, sobre les runes d’un castell romà) el van destruir i es va perdre tot.
. 6 de juliol.- Barcelona es assetjada per les tropes dels sarraïns. Foren destruïts els Monestirs Benedictins de Sant Pere de les Puel.les (assassinaren a l’abadessa i tota la comunitat).
Any 985 . Final d’any.- L’Abat Odó es elegit com a nou abat per la petita comunitat que hi resta viva.
Any 986 . Gener/febrer.- L’Abat Odó va acudir al Rei franc Lotari. El motiu
era que el rei legitimés i confirmés
documentalment totes les possessions del Monestir, ja que s’havia perdut l’arxiu. Li va confirmar els drets, delmes, possessions
i alous que el Monestir posseïa, entre
els quals hi figuraven, els propis de Sant Cugat i els d’Arrahora, extensions de l’Horta Major, del Taulí i
del Mas Deganet del terme de Jonqueres
(Sabadell), també una gran partida de terres situades al Trullars, prop del camí de Sant Pau de Riusec.Rei Lotari de França
Any 988 . 10 de març.- En aquesta data es pot dir que per primera vegada es mostra Catalunya com a independent de la cort franca. Segons un document contingut en el Cartulari de Sant Cugat, el comte Borrell de Barcelona fa una donació al Monestir, encapçalen el document proclamant-se Borrell, per la Gràcia de Déu, marqués i duc d’Iberia, sense fer cap al·lusió a la seva dependència del Rei franc, com havia fet sempre fins llavors. Per tant es pot considerar el primer document de la independència del nostre país. Cal dir que això va ser possible gràcies a l’ambaixada del nostre Abat Odó al rei franc.
Any 991 . L’abat Odó es ven unes propietats que el Monestir posseeix a Sant Andreu de Palomar i a Horta, per tal que amb els diners aconseguits es puguin alliberar captius que encara restaven en poder dels sarraïns. Això consta al Libri Atiquitatum Sedis a l’arxiu de la Catedral de Barcelona.
Any 995 . Nomenament de Bisbe de Girona. Esdevé un bisbe dinàmic i emprenedor.
Any 998 . 30 de març.- Segons consta en el Cartulari, l’Abat Odó ja Bisbe de Girona, autoritza una permuta consistent en canviar el Castell i altres terres adjacents de Gelida per unes altres situades a Horta.
Any 1001 . Una prova de l’estima e importància que se li tenia, va ser demostrada en ocasió d’un greu conflicte entre el comte Ermengol I d’Urgell i el monestir de Sant Climent de Codinet, el papa, entre altres personalitats, designa a Odó, abat de Sant Cugat i bisbe de Girona, perquè actuï com a mitjancer.
Papa Silvestre II
Any 1002 . Davant el papa Silvestre II, aconsegueix una butlla pontifícia
en la qual es reconeixen de nou les
propietats del Monestir des de la seva fundació. Dret de lliure elecció dels abats i directa
subjecció del Monestir a la Santa Seu.
Any 1004 . El comte Bernat de Besalú reconeix els drets del Bisbe i dels canonges de la seu gironina sobre unes parròquies del comtat
Any 1005 . El Bisbe Odó fa una demanda al comte de Besalú, reclamant-li els drets del bisbat sobre unes altres esglésies escampades pel comtat.
Any 1006 . Es present i participa en l’elecció i benedicció del nou abat de Besalú.
Any 1007 . Aconsegueix una nova butlla del nou papa Joan XVIII en una altre visita a Roma.
Any 1008 . Ordena la compra d’un terreny en el Mercadal, prop de Girona.
Any 1009 . Signa el document de restauració de la canònica de Barcelona.
. Sínode a on es pren la decisió d’emprendre una incursió contra el califat de Còrdova.
Any 1010 . Ramon Borrell, comte de Barcelona i Ermengol I, comte d’Urgell, Bernat Tallaferro (988-1020) de Besalú i els bisbes de Barcelona, Elna, Girona, Urgell i Vic, organitzen un exercit d’uns nou mil homes. L’Abat Odó s’uneix a l’exercit i s’encaminen cap al sur de la península.
. El fill d’Almansor havia mort i dues faccions es disputaven el Califat. D’una banda els hereus de la família califal successors d’Abd al-Rahman III i de l’altre els parents d’Almansor i d’Abd al-Màlik, representats per Muhàmmad idn Hixam, amb el qui van pactar el seu suport de mercenaris. A raó de dos dinars diaris per cada combatent, cent per cada comte i bisbes, a més del menjar i la beguda.
. 2 de juny.- Els hosts (9.000 homes) catalanes vencen a l’oponent Sulayman Al- Hàkam a la batalla d’Aqbat al-Bakr prop del Castell d’El Vacar.
. 23 i 24 de juny.- Vencen a la batalla del riu Guadiaro (Guadaira) on és derrotat definitivament l’enemic. Hi moren prop de 3.000 homes. Com que el califa Hixam II no disposava de prou diners per pagar a l’exèrcit mercenari català, saquegen la ciutat de Còrdova i Medinaceli, inclòs la mesquita.
Sepultura de l'Abat Odó al Monestir de Sant Cugat del Vallés (Barcelona)
. Ferits greus el bisbe
Arnulf de Vic que morir abans de retornar a Vic, també hi morir el bisbe de Barcelona. El bisbe de Girona,
Odó, pel que sembla va pogué arribar a
Sant Cugat a on finaria a principis de setembre.