jueves, 22 de septiembre de 2022

Dr. Josep Antón CUSCÓ i ESCAIOLA

Dr. Josep Antón CUSCÓ i ESCAIOLA

Avui 22 de setembre de 2022 es compleix el I Centenari de la mort del gran metge que fou en Josep Anton Cuscó i Escaiola, conegudíssim al seu poble de La Granada del Penedès, que ha esdevingut un referent en la manera de tractar als malalts i el conseqüent exercici de la medicina, especialment rural i a les acaballes del segle XIX. Sense més preàmbuls anem a conèixer qui va ser el celebradíssim Dr. Cuscó.

 

Josep Antón Cuscó i Escaiola (o Escayola), va néixer el dissabte dia 8 de novembre de 1851 en una casa al carrer de Dalt del poble de La Granada del Penedès (a 2,5 km. de Vilafranca del Penedès. Era fill d’en Francesc Cuscó i Pons (1812) oriünd de Santa Fe del Penedès, que fou metge de La Granada durant la meitat final del segle XIX i de Josepa Escaiola i Torres que es casaren a San Sadurní el 16 d’agost de 1843.

 

Va iniciar-se en els estudis de medicina de la mà del seu pare. Va rebre el títol de metge i va començar a exercí com a tal, a l’any 1877. El 1881 es va casar amb Maria Coll i Almirall, matrimoni que van tenir quatre fills (Josep Gabriel, Maria, Eduard Maria i Salvador­­). En Josep Anton, va quedar vidu quan el seu matrimoni ratllava el deu anys.

 

Era una època de grans mancances, no hi havia massa higiene personal, doncs encara no s’havia instal·lat l’aigua corrent al poble, la gran majoria de les famílies vivien en el medi rural i els trasllats s’efectuaven a peu o amb tartana, no hi havia gaires medicines, tot era a base de fórmules magistrals. Tot i això el Dr. Cuscó, es va desenvolupar amb gran saviesa e intel·ligència, gaudia d’una gran habilitat com a traumatòleg i destacava molt per seu tracte exquisit als pacients i la seva extraordinària generositat incondicional, tot plegat va motivar que esdevingués una gran estimació pel Dr. Cuscó per part de tots els habitants de La Granada i rodalies.

 

L'autor al carrer del Dr. Cuscó a La Granada
El Dr. Cuscó cal dir que va exercí la medicina fins que li va arribar la seva mort el divendres dia 22 de setembre de 1922 a la seva casa del carrer de l’Estació (L’actual Casa de la Vila) a on vivia amb una germana i els quatre fills.

 

seva mort el 1952, la seva vídua Antònia Beleta, va vendre aqueixa casa a l’Ajuntament qui des d’aleshores hi té la Casa de la Vila. Fent-hi també donació del mobiliari (mobles del despatx, escriptori, rebedor i d’altres).

 

Del 1932 al 1951 el carrer del Mig, va rebre el nom del Dr. Josep Anton Cuscó. Finalment el carrer que unia la casa del Dr. Cuscó amb les Escoles Macià (actual Casa de Cultura) li van atorgar el nom del Dr. Cuscó, que regeix fins a l’actualitat.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario